niedziela, 17 czerwca 2012

szybko, tanio, smacznie.

Warto mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Ok. 20min i mamy gotowy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Można z nim zrobić wiele rzeczy, plusów też ma wiele: bo zawsze jest szybko, zawsze tanio, i zawsze smacznie :)
Dziś padło na ciasto francuskie z jabłkami. Z całą robotą zmieściłam się w czasie nagrzewania piekarnika:
1.) Nastawiłam piekarnik na 220`C;
2.) Nasmarowałam blaszkę;
3.) Umyłam, obrałam, przekroiłam na pół, wydrążyłam i pokroiłam 1 jabłko na cienkie plasterki (następnym razem zdecydowanie napcham tych jabłek więcej tak ok.4, po 2 na zawijasa);
4.) Ciasto francuskie przecięłam na pół, z czego będą 2 "zawijasy";
5.) Jeden "zawijas" złożyłam na pół, żeby wiedzieć gdzie jest środek;
6.) Po jednej stronie (blisko środka) wyłożyłam plasterki jabłka;
7.) Posypałam cukrem i cynamonem;
8.) Złożyłam i zagniotłam krawędzie jak zagniata się pierogi;
9.) To samo z drugą częścią ciasta;
10.) Włożyłam do piekarnika na 10min;
11.) Po wyciągnięciu posypałam cukrem pudrem
12.) Mężczyzna zrobił wspaniałą kawę, a ja się zajadałam :)


1 komentarz:

  1. Zdecydowanie zrobię sobie coś takiego. Ja z ciasta francuskiego robię rogaliki z czekoladą

    OdpowiedzUsuń